Sinustako säveltäjä – kokeile viikko ilmaiseksi

Säveltäjä ammattinimikkeenä kuulostaa joko kovin juhlalliselta tai sitten ihan päinvastaiselta, riippuen siitä kuka, ja missä yhteydessä, sanaa käyttää. Onhan arkikieleen, kehnoimmillaan, pesiytynyt ilmaisuja kuten säveltää merkityksessä valehdella. Siinä merkityksessä säveltäjä siis tarkoittaisi valehtelijaa. Ammattinimikkeenäkään säveltäjä ei ole suojattu, vaan siten voi itseään tituleerata kuka tahansa, mikäli haluaa sellaiseksi itseään kutsuttavan.

Säveltäjä sanan alkuperäisessä merkityksessä tarkoitaa ihmistä, joka tekee sävellyksiä. Sävellysten koko tai laatu ei ole käsitettä rajaava tekijä. Sen sijaan säveltäjä voi olla harrastelija tai ammattilainen. Yleensä tie ammattisäveltäjäksi alkaa harrastuksesta, joka kokemuksen ja opintojen karttuessa saattaa johtaa ammattiin.

Verkkomusiikkiopiston avulla voit aloittaa harrastamisen, jossa luot äänistä taidetta. Kokeilemalla voit rakentaa erilaisia äänimaisemia, joissa elementteinä voivat olla niin ympäristösi äänet kuin soivat säveletkin. Aluksi varmaan syntyy tilanteen mukaan muuttuvia improvisaatioita. Toistuvien kokeilujen kautta ne alkavat yleensä löytää vakiintuneita muotoja, joita voit opetella merkitsemään muistiin. Ensimmäinen näin synytnyt muistiinpanosi voikin sitten olla ensimmäinen sävellyksesi, josta tie voi jatkua kuinka pitkälle tahansa, valinnoistasi riippuen.

Kirjoittanut marjatta.teirila

Vastaa